כלכלה מעגלית בפסולת בניין-רעיונות, פרויקטים באירופה ותובנות

הכנס לכלכלה מעגלית בפסולת בניין שנערך ב-28 באפריל 2025 בתל-אביב מטעם שגרירות הולנד בישראל והמועצה לישראל היפה היה אירוע משמעותי בתחום הקיימות והטיפול בפסולת בנייה ורעיונות למחזור בתחום. הכנס התמקד בשיטות חדשניות לניהול פסולת בניין, תוך שימת דגש על כלכלה מעגלית ושימוש חוזר בחומרים. האירוע כלל הרצאות של מומחים ישראלים ושני תעשיינים מומחים הולנדים, שהציגו פתרונות מעשיים וחדשניים להתמודדות עם האתגרים בתחום זה.

שני מומחים הולנדים הציגו בכנס גישות מתקדמות לניהול פסולת בניין. הם הדגישו את החשיבות של תכנון מראש ושימוש בחומרים ממוחזרים בפרויקטים של בנייה. בנוסף, הם הציגו דוגמאות מעשיות בהולנד שבהן השתמשו בחומרי בניה כולל קורות עץ, לבנים ועוד לבניה של מבנים חדשים. החדשות הרעות הינן שהתהליך אורך שנים, בירוקרטי ודורש אישורים רגולטוריים. קשה לראות איך אנחנו בישראל נאמץ את השיטות ההולנדית ללא מדיניות ממשלתית תומכת, ברורה ועקבית.

אורן הרמב"ם, מתאחדות התעשיינים, התייחס לאתגרים הייחודיים של ישראל בתחום פסולת הבניין. הוא הציג נתונים על היקף הפסולת הממוחזרת בארץ, נתונים לגבי הכמות ההולכת וקטנה של מחצבות פעילות ועל הסכנה שבעוד מספר שנים ייצר מחסור חמור בחומרי גלם, החל מחול ים וכלה במגוון האגרגטים הנדרשים לתהליכי הבניה. אורן, כמו יתר הדוברים, הדגיש את הצורך בשיתוף פעולה בין המגזר הציבורי והפרטי כדי לקדם פתרונות יעילים יותר.

אדריכלית איריס גבעולי הציגה גישה חדשנית לשימוש בחומרים ממוחזרים בתכנון אדריכלי. היא הדגישה את החשיבות של עיצוב בר-קיימא והציגה פרויקטים שבהם נעשה שימוש בחומרים ממוחזרים בצורה יצירתית ומעוררת השראה. חשוב לציין התייחסות למושגים כולל טביעת רגל פחמנית, ההשפעות השליליות הסביבתיות של ענף הבניה ועל הצורך במעבר לבנייה בת-קיימא, המהווה כיום את צו השעה בעולם שמתמודד כיום עם משבר האקלים, זיהום ומחסור במשאבים.

אני חושב שהמרכיב החשוב ביותר הינו שהבניה כיום תתאים ל-100 שנים קדימה לפחות ולא רק ל-50 שנה, כמקובל לחשוב כיום.

מומחי קיימות מקבוצת קנאוף-ישראל, מקבוצת עזריאלי ומקבוצת רדימיקס הציגו פתרונות מעשיים לשימוש חוזר בפסולת בניין. הם הדגישו את החשיבות של חדשנות טכנולוגית ושיתוף פעולה בין חברות כדי לקדם את הכלכלה המעגלית. בנוסף, הם הציגו פרויקטים שבהם הצליחו להפחית את כמות הפסולת ולשפר את יעילות השימוש בחומרים. בסיכומו של דבר, מדובר בכמויות מזעריות, המהוות טריגר מצוין להמשכיות ולשיפורים.

סיכום

הכנס היה הזדמנות חשובה ללמוד על גישות חדשניות לניהול פסולת בניין ולשפר את המודעות לחשיבות הכלכלה המעגלית. הרצאות המומחים סיפקו תובנות מעשיות וחדשניות, והדגישו את הצורך בשיתוף פעולה בין כל הגורמים המעורבים כדי לקדם פתרונות ברי-קיימא. ללא מעורבות ממשלתית פעילה וללא רגולציה תומכת ומקדמת, המגזר היצרני יכול לעשות רק חלק מהמצופה בנושא.

 

בית

היי, רגע לפני שעזבת,

כנראה שמגיע לך מענק!

לבדיקה מהירה: