בשנים האחרונות, המושג כלכלה מעגלית זכה לתשומת לב משמעותית כחלופה בת קיימא לכלכלה הליניארית המסורתית.
כלכלה מעגלית שואפת למזער בזבוז, למקסם את יעילות המשאבים ולקדם קיימות סביבתית ארוכת טווח. במאמר זה, נחקור מה טומנת בחובה כלכלה מעגלית, את עקרונות המפתח שלה ומדוע היא חיונית לעתיד כדור הארץ שלנו.
לכלכה המעגלית יש שמות נוספים כולל: כלכלה סביבתית, כלכלה אקולוגית, כאשר המשותף לכולם מבוסס על שימוש בטכנולוגיות מתקדמות המותאמות לארגון בשילוב מודלים עסקיים ליצירת רווח לחברה.
הבנת הכלכלה המעגלית
א) הגדרה: כלכלה מעגלית היא מערכת כלכלית שנועדה לצמצם באופן משמעותי בזבוז של משאבים ולגרום לכך שחלק ניכר של המשאבים יחזרו לתהליך הייצור באופן קבוע ורציף, עדיף בתהליך שיאפשר שימוש חוזר נוח. המודל הליניארי של "לקחת-לעשות-זרוק", מסתמך על שימוש בחומרי גלם, ייצור של מוצרים וסחורות ובסיום התהליך סילוק הפסולת. לעומתה, כלכלה מעגלית מתמקדת בצמצום, שימוש חוזר, מיחזור וחידוש חומרים לאורך מחזור חייהם.
חשוב להוסיף שהכלכלה המעגלית עוסקת בנוסף למחזור ושימוש חוזר בחומרי גלם, גם בחיסכון מקסימלי של שימוש במקורות אנרגיה, חיסכון בשימוש בכוח-אדם וצמצום משמעותי בשרשרות האספקה והלוגיסטיקה של שינוע חומרי הגלם לאתרי הייצור.
ב) עקרונות: הכלכלה המעגלית מונחית על ידי מספר עקרונות מרכזיים:
- צמצום ביצירת פסולת: מזעור ייצור פסולת על ידי עיצוב מוצרים ומערכות שהם עמידים, ניתנים לתיקון ובעלי מחזור חיים ממושך.
- שימוש יעיל במשאבים: מקסום הערך המופק ממשאבים על ידי קידום שימוש חוזר, שיפוץ ומיחזור, ובכך להפחית את הצורך בשימוש במשאבים חדשים.
- סגירת המעגל: מחזור של חומרים ומוצרים המיועדים למחזור, ייצור מוצרים חדשים ותהליכי יצירת מעגליות של השימוש במגוון המשאבים שהטבע עמיד לטובת האנושות ולטובת כדור הארץ.
- חשיבה מערכתית: נקיטת גישה הוליסטית המתחשבת בכל מחזור החיים של מוצרים והשפעותיהם הסביבתיות והחברתיות.
היתרונות של כלכלה מעגלית
א) השפעה סביבתית: הכלכלה המעגלית מציעה יתרונות סביבתיים רבים, כגון הקטנה בדלדול מגוון המשאבים, מזעור ייצור פסולת חדשה יחד עם הפחתת פליטת גזי חממה. הקפדה על שימוש בחומרים חדשים ו/או שימוש בחומרי גלם לתקופות ארוכות יותר ומיחזורם, קטן הצורך בהפקת משאבים חדשים עבור השימוש השוטף ובכך אנחנו שומרים על משאבי הטבע והגנה על מערכות אקולוגיות.
ב) הזדמנויות כלכליות: מעבר לכלכלה מעגלית מייצרת לכל המשתמשים הזדמנויות כלכליות משמעותיות. הוא מקדם חדשנות, מניע יצירת מקומות עבודה במגזרים כמו מיחזור, תיקון וייצור מחדש, ומטפח מודלים עסקיים חדשים המבוססים על שיטות עבודה בר-קיימא. זה גם מפחית את התלות במשאבים סופיים, מפחית את תנודתיות המחירים וסיכונים בשרשרת האספקה.
ג) יתרונות חברתיים: לכלכלה מעגלית יכולות להיות השפעות חברתיות חיוביות על ידי יצירת מגוון מקומות עבודה חדשים, מקומות עבודה לתושבים המקומיים, שיפור החוסן הקהילתי ושיפור בריאות הציבור. הכלכלה המעגלית מעודדת ומחזקת שיתוף פעולה ושותפויות בין עסקים, ממשלות וחברה אזרחית, ומטפחת חברה מכילה ובת קיימא יותר.
אסטרטגיות ויוזמות
א) עיצוב וייצור מוצר: אימוץ עקרונות עיצוב בר קיימא הוא חיוני בכלכלה מעגלית. זה כולל שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, מזעור פסולת במהלך הייצור, והבטחת מוצרים שניתן לתקן, לשדרג או לפרק בקלות למחזור.
ב) שחזור ומיחזור משאבים: מערכות ניהול ומחזור יעילות של פסולת חיוניות לסגירת מעגל המשאבים. השקעה בתשתיות ובטכנולוגיות המאפשרות מיחזור והשבה יעילים של חומרים יכולה להפחית משמעותית את הפסולת ולחסוך במשאבים.
ג) שיתוף וכלכלה שיתופית: כלכלת השיתוף, המתאפשרת על ידי פלטפורמות דיגיטליות, מאפשרת לאנשים ועסקים לחלוק משאבים, מוצרים ושירותים. צריכה שיתופית מפחיתה את הצורך בבעלות אינדיבידואלית ומעודדת שיתוף משאבים, ומקדמת גישה מעגלית יותר.
ד) אחריות יצרן מורחבת (EPR): מדיניות EPR מחייבת את היצרנים לקחת אחריות על כל מחזור החיים של המוצרים שלהם, כולל סילוקם. על ידי הפיכת יצרנים אחראים להשפעה הסביבתית של המוצרים שלהם, EPR מעודדת אותם לאמץ שיטות קיימא יותר ולעצב מוצרים מתוך מחשבה על מעגליות.
מאמצים גלובליים ותחזית עתידית
א) מסגרות מדיניות ורגולציה: ממשלות ברחבי העולם מכירות בחשיבותה של הכלכלה המעגלית ומפתחות מדיניות ורגולציה כדי לתמוך ביישום שלה. מסגרות אלו שואפות לתמרץ שיטות עבודה בנות קיימא, לעודד יעילות משאבים וליצור סביבה מאפשרת לשגשוג לעסקים מעגליים.
ב) יוזמות שיתופיות: שותפויות ציבוריות-פרטיות רבות, קואליציות תעשייתיות וארגונים בינלאומיים פועלים יחד לקידום סדר היום של הכלכלה המעגלית. שיתופי פעולה אלו מאפשרים שיתוף ידע, מקדמים חדשנות ומניעים פעולה קולקטיבית לעבר עתיד בר-קיימא יותר.
ג) הדרך קדימה: המעבר לכלכלה מעגלית הוא תהליך מורכב ורב פנים הדורש מאמץ משותף מכל בעלי העניין. חינוך, מודעות ומעורבות חיוניים כדי לטפח שינוי חשיבה לעבר מעגליות. המשך מחקר, חדשנות והשקעה במודלים עסקיים מעגליים וטכנולוגיות ישחקו תפקיד קריטי בהאצת המעבר.
סיכום
כלכלה מעגלית מציעה אלטרנטיבה בת קיימא ובת קיימא למודל הכלכלי הליניארי שהוביל לדלדול משאבים ולהידרדרות סביבתית עד כדי סכנה לקיום כדור הארץ במתכונתו הנוכחית והמוכרת.
אימוץ העקרונות של צמצום עד מניעת יצירת פסולת חדשה, יעילות השימוש במשאבים קיימים ויישום של תהליכי סגירת מעגל המשאבים, אנחנו נוכל ליצור עבורנו ועבור ילדינו, עתיד בטוח יותר, משגשג בשילוב של אחראיות סביבתית.
אימוץ ושימוש אינטנסיבי של אסטרטגיות כלכלה מעגלית, השקעה בחדשנות וטיפוח שיתוף פעולה בין ממשלות, עסקים וקהילות, אנחנו סוללים את הדרך ליצירת כלכלה גלובלית חכמה, בת קיימא ומתחדשת יותר.
הערך המוסף של חברת רזקא בעולם של כלכלה מעגלית מותאמת ורווחית:
רקע:
חברת רזקא הינה חברת יעוץ טכנולוגית העוסקת בהתייעלות תפעולית, התייעלות אנרגטית ובהטמעת טכנולוגיות ייצור מתקדם (תעשייה 4.0).
שירותי היעוץ ההנדסיים והטכנולוגיים שלנו המסובסדים בין 50% ועד ל-75% משכר טרחתנו,
יעוד חברת רזקא:
א'. להתניע ולהוביל חדשנות טכנולוגית במפעלי תעשייה יחד עם הלקוח.
ב'. לייצר השבחה עסקית בשילוב טכנולוגיות ייצור מתקדם של תעשייה 4.0 עם חשיבה 5.0.
ג'. לספק ללקוח פורטפוליו מקיף של שירותים ופתרונות.
הערך המוסף שלנו:
- ביצוע תהליך של זיהוי הנקודות שהחברה תוכל ליישם עקרונות מעגליים מותאמים עסקית.
- זיהוי החסמים, האפשרויות וההזדמנויות ביישום מעשי.
- ליווי בהטמעה וביצוע בפועל של התהליך.
עבודתנו כוללת:
- בדיקות לצמצום שימוש במים, בדיקות העלאת השימוש בחומר ממוחזר .
- בדיקות להתייעלות השימוש בחומרי גלם בתוליים.
- בדיקות וליווי תהליכי שימוש בחומרים ממוחזרים.
- יישום תוצרי תהליכי חדשנות מוצרית בחברה, לשימוש בפסולת של תהליכי הייצור.
סיכום:
ליווי מקצועי של כל פרויקט מחזור כולל תהליך של אבחון, הגדרת יעדים, קביעת תהליכי העבודה, הגדרת מדדי הצלחה ובקרה במסגרת הלו"ז שנקבע ועד להשגת יעדי הפרויקט.